Història de la Penya Blau i Grana de Berga

L’any 1972 un grup de berguedans van començar a pensar en crear una Penya Blaugrana a la ciutat. Després de xerrades informals varen penjar cartells pels carrers de Berga animant a fer-se’n soci per a poder-la crear.

La base per a poder-ho fer, l’entusiasme pel Futbol Club Barcelona, ja hi era. Faltava la vessant legal i el Sr. Joan Güell Marquès, essent a Barcelona, es va arribar a les oficines del club i va pujar un model d’estatuts.

Un bon nombre de gent hi va començar a treballar i en varen sortir els primers estatuts de la Penya (redactats en castellà degut a l’època) i es va convocar una reunió oberta a tothom que se celebrà el 20 d’octubre de 1972 al Bar La Masia. Hi assistiren 39 persones i de la seva votació (29 vots i 10 en blanc) en va sortir la primera Junta formada per:

Jaume Corominas i Casanova President i soci número 1
Miguel Aguilar i Ferreres Vicepresident
Pere Benítez i Subirana Secretari
Joan Güell i Marquès Vicesecretari
Jaume Santanachs i Òrrit Tresorer
Albert Vilà i Rota Comptador
Casimir Canal i Casafont Vocal
Josep Carreras i Rota Vocal
Albert Cutal i Quesada Vocal
Jordi Pujals i Martí Vocal

Els objectius de la Penya en aquell moment eren organitzar l’acte d’inauguració, poder tenir un estendard i aconseguir entrades per anar a veure els partits de futbol al camp del Barça.

La inauguració del local, situat a les mateixes dependències del Bar La Masia al passeig de la Indústria (cedides gratuïtament), fou el dia 11 de setembre de 1976. Hi assistí el president del FCB d’aleshores, el Sr. Agustí Montal i en una missa celebrada al santuari de Queralt mossèn Ballarín beneí l’estendard de la Penya. L’acte també comptà amb l’assistència del Sr. Nicolau Casaus, personatge emblemàtic del Barça.

Durant la llarga presidència del Sr. Jaume Corominas es portaren a terme moltes activitats de les quals destaquem:

• Organització d’un autocar per assistir a tots els partits de lliga del Barça al Camp Nou.

• Autocar per assistir a la final de Basilea l’any 1979. Posteriorment, la Penya ha anat organitzant l’assistència a totes les finals que ha jugat al Barça.

• Trobada Mundial de Penyes, única feta a l’aire lliure, l’any 1983 al pla de Puigventós, a 1.600 m. d’altitud.

• Col.laboració en les despeses de roba i arbitratge de l’equip de futbol benjamins del Berga.

• Celebració del 25è aniversari de la Penya l’any 1998, amb l’assistència del president del FCB Sr. Josep Lluís Núñez. El dinar es féu al nou Pavelló d’Esports de Berga, engalanat magníficament per a l’ocasió.

• Compra del primer local en propietat de la Penya, a sobre mateix del Bar La Masia. amb la col.laboració de la Sra. Rosalia Barat i del Sr. Jaume Escolies. Costà 450.000 ptes. que s’anaren pagant de mica en mica.

• Obertura al públic del local de la Penya cada dia a la tarda, de 4 a 6, i els dies que juga el Barça 1 hora abans de l’inici del partit. El local resta tancat si el partit el retransmet TV3.

El dia 24 d’abril de 1999 es renovà la Junta i fou escollit president el Sr. Ramon Cutal i Santacreu sota la presidència del qual es feren, entre altres:

• Modificació dels estatuts per a fer-los en català. La proposta es féu el 25 de setembre de 1999 i es dipositaren a la Generalitat el 4 d’octubre del mateix any.

• Compra del local actual de la Penya, el 31 de maig de l’any 2000, que costà 21.000.000 de ptes. Es féu una hipoteca a 25 anys i s’ha pogut anar retornant sense problemes gràcies a les quotes dels socis i a les activitats que s’han anat organitzant. Actualment el valor de mercat del local supera l’import pendent de retornar i, per tant, no és cap llast per a l’entitat. El local té 165 m2 de superfície en total, disposant de sales per a fumadors i no fumadors, serveis i despatxos.

• Organització de sortides per als socis i acompanyants a alguns desplaçaments del primer equip de futbol del Barça, com és ara a San Sebastián i a Pamplona.

• Institucionalització, el juny de l’any 2004, de la Diada del Soci amb periodicitat anual. Consisteix en un àpat amb què la Penya obsequia els seus socis. S’ha anat celebrant al local que l’Ajuntament de Castellar del Riu té pujant als Rasos de Peguera, el qual ens ha cedit sempre gratuïtament.

El dia 3 de febrer de 2007 va ser escollit president de la Penya el Sr. Albert Serra i Simon, el qual ja havia format part de la Junta anys enrere. A l’igual que els anteriors presidents i membres de la Junta, exercí el seu càrrec amb entusiasme i ganes de fer moltes coses per a l’entitat i per al Barça fins a la seva prematura mort el mes de febrer de 2009. Com a mostra, és de destacar que el dia 10 de març de 2007, retransmissió del partit Barça-R.Madrid, es van inaugurar les noves TV de pantalla de plasma tant a la sala de fumadors (42 polzades) com a la de no fumadors (50 polzades) que han millorat molt la visió dels esdeveniments esportius ja que les antigues ja havien arribat al final de la seva vida útil. També aconseguí la col·locació de la pantalla de TV exterior que ha servit per apropar més la Penya als ciutadans de Berga i als seus visitants. Una fita importantíssima del seu mandat la va marcar la celebració de la Junta itinerant del Futbol Club Barcelona, al local de la Penya, el 28 d’octubre de 2008. Sens dubte que hauria aportat molt a la Penya si no hagués estat per la seva sobtada i sentida desaparició.

El 27 de juny de 2009 l’Assemblea General de socis ratificà en la presidència la Sra. Anna Carreras i Brugada, qui ja ho era en funcions des del 14 de març perquè ostentava la 1a vicepresidència. Continuarà amb il·lusió la tasca començada.

La Penya té actualment més de 800 socis, molts d’ells entranyables com el Sr. Josep Padrós i Grau el qual és soci del Futbol Club Barcelona des del 2 de setembre de 1953 o com el Sr. Joan Casals que és l’avi oficial del FCB.